Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Pokud se řekne Mironet, vybaví se mi jejich tiché počítače, které mám s touto firmou spojené. Marketing ale nechme stranou a přistupujme k počítači nehledě na předpoklady. Platforma AMD na základu od DFI - to zní zajímavě, co myslíte?
Josef001 | 27.12.20059:02
Stále v diskuzích čtu ­- ­"Předražený počítač­". Nechápu některé lidi, kteří by chtěli ­"pozlacený počítač­" s nejnovějšími grafickými kartami, bezšroubovou technologii, měděné chladiče a pak dostat cenu za obyčejné a neznačkové komponenty, to je přece nesmysl. Každé know­-how má svou cenu a každá firma potřebuje z něčeho žít. Nakoupit komponenty u Alzasoftu a sestavit je za 300 Kč může dělat student v garáži nebo na kolejích, ale ne firma.
Odpovědět0  0
Pasvel Hlasek | 19.12.20056:55
Nechci dělat reklamu, ale počítače Mironet fakt doporučuju. Jsou tiché a mají velmi dobrý servis. Já a můj kolega jsme si po špatných zkušenostech z jinou firmou ­(Alzasoft­) koupili PC u Mironetu ­(já na Praze 4­) v designu stejném jako na obrázku ­(mimochodem ve skutečnosti vypadá PC mnohem lépe než na fotce­). Ty dvě firmy se nedají vůboc co se týče servisu srovnat.
Odpovědět0  0
JoeT | 19.12.200517:10
Ja mironet nedoporucuju, nastvali me, maji na netu tisici hmotu i s cenou s kterou si muze ztisit komp uplne kazdej, ­(pred lety sem ji koupil u jiny firmy­) ale ouha kdyz sem si ji chtel dovolit koupit ­- nasledovala stroha odpoved ze neprodavaji, jedine kdyz mi odhlucni cely pc, a ono je rozdil koupit si neco za 1k a stravit hodinu prace a nebo zaplatit 5k. Nabizet neco v ceniku a neprodavat to ­- to neni solidni firma.
Odpovědět0  0
Podzemnik | 19.12.200518:25
Spiše bych řekl, že rádobytiché. Pokud nechají originál větrák na grafice a nejspíš i na desce, začne to dříve nebo později ­(spíš dříve­) nehorázně řvát. To je past na zákazníky, že v době prodeje je to opravdu docela tiché.
Odpovědět0  0
Podzemnik | 19.12.200518:29
Myslim to tak, ze jestlize zakaznikovi prodam pocitac, o kterem mu budu tvrdit, ze je tichy a skutecne to tak naraficim bez jakehokoli ohledu na to, ze mu pocitac po case zacne rvat, pak to povazuji mirne receno za past a Mironet za nesolidni formu.
Odpovědět0  0
Huriii | 19.12.200520:24
Zřejmě jsi neviděl větrák na týhle grafice. To není tak ubohý chladič jako byly dřív a myslím že dlouho bude i tichý. Ale je jasný že věčně ne, auto ti taky bez výměny oleje dlouho nepoběží. Asi by se to dalo nahradit nějakým pasivem, ale pak ti zase stoupá cena. Tak si vyber...
Odpovědět0  0
Podzemnik | 19.12.200521:37
Treba muzes mit pravdu, i kdyz si myslim, ze ten chladic zadna vyhra nebude. A ted si vezmi, ze Ti za par mesicu zacne delat kraval a Ty se rozhodnes vymenit jej za pasiv v te bedne, ktera ANI NEMA VYFUK a neni pro nej ani solidne pripravena ­- mrkni na ty vyrezy pro ventilator, to je hruza. A bez nej to dobry nebude. ­(Mimochodem ­- kombinace TC chladice procesoru a absence vyfuku je podle mne taky pekna hovadina­) Takze bud rozeberes kompl a bednu si v dilne upravis, pokud jsi zrucnej a na neco takovyho si veris ­(ten, kdo si kupuje smontovanou sestavu tezko­) a furt budes mit pitomou osklivou kisnu EC ne nic slusnejsiho a nebo pujdes do obchodu pro solidni case. A nebo se dopredu vykasles na takovejhle xindl a koupis neco slusneji vyresenyho. Jiste sis racil vsimnout, ze nekteri vyrobci na skrini takhle nesetri.
Jeste poznamka pod carou: jsem v tomto ohledu extremista, takze obcas je vhodne vydelit si moje nazory deseti, ale musis uznat, ze v podstate to tak nejak bude, nebo ne?
Odpovědět0  0
Huriii | 23.12.20053:05
Zcela souhlasím s tvým názorem, nicméně dneska většina výrobců již nabízí úpavu sestavy v konfigurátoru, takže pokud se někomu zdá case nudný nebo nevhodný, každý výrobce mu PC rád postaví do jím zvoleného.
Odpovědět0  0
oxy | 18.12.200513:06
Zdravím
pozerám že je to asi posledný test zostavy.
Ale neni to nejako neskoro?? Týždeň pred vianocami??
Kopu rodičov sú neznalý veci a behajú, kupujú skorej ak nezozenú tak kúpia hocičo z poslednej núdze a väčšinou je to hyper zostava z .. za 30.000 s Lcd multifunk tlac 2200 Cpu + 256 ram 80 disk a super výkonná grafika a lá 5200 Fx, celé je to navlečené v ´´peknej´´ šedo striebornej skrinke a efekt je dokonalý.
Pak sa čudujú prečo im nejde Doom 3 napr ked má taký super XPéčkový počítač :­)
Mohli ste to dať tak začiatkom Decembra aby si aj neznalý spravili prehľad prípadne sa poradili s didkutujucímy.
Alebo máte tak dobré vzťahy s obchodníkmi??prípadne ktorý predajca Vám nezapožičal ´´super´´ zostavu do testu aby prípadne ´´neponížil´´ ostatné zostavy nad svojou??
Odpovědět0  0
stosmol | 17.12.200521:54
Proč výrobce používá desku s SLi a kartu kterou pro SLi nemůže využít?
Odpovědět0  0
Martin John | 17.12.20057:58
No tohle je asi první počítač, jehož komponenty by mě uspokojili. Ale vzhledem k okolnostem, stále si myslím že je lepší složit si PC sám, alespoň se přitom člověk pobaví.
Odpovědět0  0
Huriii | 17.12.200520:18
Je jasné že každý má na tyto sestavy asi odlišný názor, stejně tak jako má každý jiný názor na oblíkání. Takže tyhle testy asi nebudou pro lidi kteří si PC skládají sami, ale pro ty co nemají takový znalosti a PC si musí koupit sestavený. Z těchto testů je krásně vidět co od jednotlivých prodejců můžou čekat, jestli když si u nich vyberete herní počítač tak Vám nedají nějakou šlupku na který nic nepoběží nebo se vám to bude kousat nebo to bude dělat jiný kraviny protože je tam třeba starej BIOS na desce a pod. V podstatě je zde ukázáno co zákazník dostane v blackboxu do kterého se nemá možnost podívat a to už spoustě lidem něco řekne.
Odpovědět0  0
manos | 16.12.200517:19
Myslím, že takýto test má zmysel. To, že je nudný odzrkadľuje iba ponuku. Ak chce clovek niečo viac a nezloží si to sám má fakt problém. Inak ocenil by som keby sa bol priplietol nejaký comp od svetovej značky. Ako to vypadá a či to za to stojí.
Odpovědět0  0
C. | 17.12.20050:24
Vies co, videl som ­(ne­)poriadky v IBM i HP a usudzujem nasledovne:

Najlepsie na tom bolo stare HP dx2000 predavane v akcii i s monitorom za cca 20000 Sk. Celeron 2GHz, 128MB RAM atd... Vetrak procaku mal nasavanie zozadu skrine PRIAMO na vetrak, cize nielen windtunel ­(kde mozu vznikat vselijake prudy cez spary­), ale priamo na procak. Aj kabelaz bola velmi dobre spravena. 250W to v pohode utiahol. Ten skladali tusim vo Foxconne CZ.

Potom by som zaradil novsie dx2000 ­(HP­) s P4 2,8GHz ­- tichy chladic, ale kabelaz uz bola mierne odflaknuta ­(tam uz nemali nazorne popisy ­"co kde kam ako­", ale boli to obycajne IDE kable atd... Zdroj 250W, ale postaci ­(na integrovanu VGA atd.­) Skladane niekde v Madarsku.

Na koniec by som dal IBM ­- dost odflaknuta kabelaz, zdroj celkovo akysi divny, no a cena bola asi 2­-3x vyssia nez HPcko ­(ktore je v nasich koncinach cca o 20% drahsie oproti lokalkam; ma vsak vyhodu v servise 3­-3­-3 a istote, ze tam vzdy bude to iste co v inych kompoch atd...­).

C.
Odpovědět0  0
mephisto (111) | 16.12.200515:19
Komponenty zladené celkom slušne aj dielenské sparcovanie celkom ujde.
Nevhodne vybraná case , veľmi malá rozmerovo . ­(úzka ­)
Moja otázka smeruje na autora a to síce : čo znamená test AQUAMARK03 NEDOKONČEN. Tento síce syntetický benchmark podáva
správu o celkovom výkone compu a jeho vyladenosti , takže by v žiadnom prýpade nemal chýbať.
Dúfam , že to nebolo účelovo vynechané .
Odpovědět0  0
Patrik Steiner (31) | 16.12.200522:55
Vsiml jsem si akorat u dvou poucitacu, ktere meli prelepenou bocnici k zadni casti skrine a to LYNX a Triline. U par dalsich vyrobcu byl stitek, ale nebranil otevreni skrine.
Odpovědět0  0
mephisto (111) | 17.12.20050:27
Vaša reakcia patrila asi človeku pod pseudonymom Lama , ja som sa pýtal prečo sa v benchmarkoch pod AQUAMARK 03 skrývalo citujem : TEST NEDOKONČEN.
Vôbec tomu nerozumiem , pokúste sa to vysvetliť.
Odpovědět0  0
Thomasek (7) | 20.12.200519:08
taktéž prosím o vysvětlení co znamená u AQUAMARKU ­- test nedokončen :­-­/
(počitač zhavaroval nebo co ?)
Odpovědět0  0
Michal000 | 16.12.200514:54
Já to nechápu, proč někdo testuje sestavy, které nejsou ničím vzláštní. Jsou podle mě lehce předražené a navíc nechci mít počítač do kterého se nemůžu podívat abych nepřišel o záruku. Jsou lidi, kteří nechtějí s PC něco podnikat, s takovou sestavou bych alespoň taktoval CPU a co když to přeženu a on se kousne, musím rozdělat bednu a co záruka? Co když začne hlučit ventilátor, přece s takovou prkotinou nepůjdu do obchodu. Tyhle články jsou jen dobře zaplacená reklama. Vezměte si příklad z PCT tam jsou zajímavé věci na přečtení. Např. článek s GF 6800GS to je zajímavé. Tohle je nuda :­-(
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 16.12.200515:52
V podstatě souhlas, ale... jednak je to již zažitý zvyk, že se každý rok před vánocemi realizuje na SHW srovnávací test počítačů a za druhé... podívejte se na všechny stroje v tomto testu a na záležitosti, na něž bylo u některých velice důrazně poukázáno ­- ano, mluvím hlavně o zdrojích. Pevně doufám, že se tak do obecného povědomí dostane, co si lze v některých případech pod ­"značkovými počítači­" představit. A to myslím, že za to stojí. Každopádně test je v podstatě už u konce, zbývá už jen jeden stroj, následovat bude závěr a posléze se vrhneme opět na zajímavá témata :­-­).
Odpovědět0  0
LAMA :] | 16.12.200520:21
V teto souvislosti bych napriklad ocenil u testovanych PC informaci o tom, zda jsou zaplombovana, nebo zda je mozne pridat vlastni hw ­[napr karty na strih videa apod.­] aniz bych tim porusil zaruku, anebo musel vzdy s cimkoliv bezet k prodejci na odbornou instalaci ­[zdarma asi nebude...­]. Navic nekdy i obsah PC nemusi odpovidat zaplacene fakture a nekdy je jednodussi se proste dovnitr kouknout, nez provadet sw testy, zda je tam to, co ma byt...
Odpovědět0  0
Martin John | 17.12.20057:54
No já si myslím, že co se záruky HW týče, tak ta musí platit ať poruším nebo neporuším nějakou nanicovatou plombu nebo ne.
Odpovědět0  0
Kalda | 18.12.20058:20
:­-­) toto platí pouze u komponent, které si koupí člověk sám a sám si je namontuje. Prodejce sestav chce tímto zabránit neodborné manipulaci s komponenty a většinou ty lepší poskytujou delší záruku na celou sestavu nehledě na záruku jednotlivých samostatně prodejných komponent ­(sorry za tolik slov komponent :­-)
Odpovědět0  0
michal000 | 18.12.200512:55
Já to částečně chápu, taky musím v práci někdy dělat věci, které jsou nudné a celkem na nic, ale když jsou zato peníze tak se to dá přežít. Počítačové firmy se chtějí před koncem roku předvést a když z toho budou nějaké ty peníze pro Vás, tak proč ne. Hlavně, aby se to nestávalo moc často, to by jste u zpousty čtenářů ztratily oblibu. Musím kontatovat, že ještě před rokem stál PCtunig za velký prd, a SH byl nejlepší na českym netu. Teď Vás ale doběhl. Musíte trochu přidat. Jinak jste velice dobří.
Odpovědět0  0
Poplik (29) | 16.12.200514:52
u popisu ramek je napsáno 500Mhz A­-DATA Vistesta a v zavorce časování a 400 Mhz
Odpovědět0  0
Poplik (29) | 16.12.200514:54
aha, omlouvám se ty paměti jedou jenom na 400, není to trochu škoda? Nebo že by Mironet tolik počítal s přetaktováním?
Odpovědět0  0
Mirunek (28) | 16.12.20051:14
Pánové, jeslti mě oči neklamou, tak toto není LanParty UT nF4 Ultra­-D, ale LanParty UT nF4­-D, s chipsetem ne nF4 Ultra, ale ­"jen­" nF4. LanParty UT nF4­-D má pouze jednu síťovou kartu a nemá SATAII, ActiveArmor atd...
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 16.12.20051:44
Ano, máte pravdu. Základní deskou DFI LANParty­-UT nF4 Ultra­-D disponuje poslední počítač ­(ten od Vás z Losanu ;­-­)­) a komentář ohledně desky jsem bral v tomto případě od něj automaticky stylem copy@paste... zkrátka zcela stejně vypadající série :­-­( Nicméně vše prozradí na první pohled pouze jeden konektor RJ­-45 namísto dvou. Děkuji za upozornění, opravím.
Odpovědět0  0
Potoo | 16.12.20050:20
Může mi někdo vysvětlit to hodnocení ­"Tichý provoz­" ? Mam tu desku a vim jakej kravál dělá dělá ten chladič na chipsetu jakmile překročí 4000 otáček za minutu. Kvůli tomu sem do bočniče casu řezal otvor pro 12cm větrák, kterej mi sundal otáčky toho skřeta na 3300 otáček za minutu, což už se dá poslouchat, ale k ideálu by to pořád chtělo dalších 1000 ubrat. Ten větráček na otáčkách, které tam ze Speedfanu uakzujete, rozhodně neni tichý, ale takových 40dB dá a je dost rušivý i přes to, že ho mam v kompu na koleji, kde klid zrovna neni.
Odpovědět0  0
zdeneksoft (48) | 16.12.20050:52
Ja mam taky tu desku a na hluk vetracku si nestezuju. Standardne je na nem 3700ot ­(standardne rizeno BIOSem­) a rozhodne ho neslysim.
Odpovědět0  0
DigitaldooM (137) | 16.12.20050:59
Také mám tu desku a chipsetový chladiček zdaleka není hlučný ... přez 3500ot­/min se stejně nikdy nedostanu :­) ...
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 16.12.200510:03
ale pokud se řekne Mironet, tak se mi vybaví jejich tiché počítače, právě na těch tichých počítačích získala firma nemalou část zákazníku a zisků. Počítač není tichý, ale jen byl vybrán tichý chladič procesoru. Větráčky na chipu základní desky, nebo grafické karty nyní dominují svým hlukem, časem se opotřebují jsou to mechanické díly a budou řvát. Tiché PC se dá vyrobit např. zde:
http:­/­/www.directron.com­/fanless.html

Svou práci zastane i zdroj, který bude mít dostatečně silnou +12V napájecí větev ­(cca 20A a více­). To zde použitý zdroj splňuje ­(34A pro +12V napájecí větev­). Zdroj je předimenzovaný, s neznámou účinnosti, uživatel dostává PC ze zbytečně velkou spotřebou a zbytečnými náklady na úhradu stále se zdražující el. energii.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 16.12.200510:31
Mam takovy dotaz na Xhonzu....ty jsi nekdy meril ty zdroje? porad rikas, ze predimenzovany zdroj mnohme vic zere...tak si to schvalne zmer....vem si jednu sestavu, stejnou pro dva zdroje. Nejdriv ji zmer s nejakym slabym zdrojem a potom s tim ­"predimenzovanym­". Ten rozdil bude mensi nez si myslis. Ale ocekavam, ze se pak vratis a napises pravdu. Protoze uz me to prijde trapny, ze nekdo pise porad stejny blud znovu a znovu dokola.

PS: mam 550W zdroj, ale bezne mam spotrebu okolo 200W. Takze to, ze mas 550W zdroj neznamena, ze mas automaticky spotrebu 550W!
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 16.12.200511:42
Správně navržený zdroj má nejvyšší účinnost při jmenovitém odběru proudu, s menším odběrem pak účinnost prudce klesá. Měřením zdroje získáme křivku závislosti účinnosti na velikosti odběru, ta křivka začíná s účinnosti 0% a nejvyšší účinnosti je dosaženo při jmenovitém odběru, dále účinnost již zase klesá. Přesně můžeme vypočíst zvětšenou spotřebu jen z této křivky. Obecně účinnost při takto předimenzovaném zdroji může být poloviční.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 16.12.200514:29
Ok, teorii tedy znas, ale ted to prosim zmer a ukaz ty cisla..
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 16.12.200517:55
Už dnes existují zdroje, které mají opravdu významně vyšší účinnost. Třeba Fortron Green Power je zdroj, jehož PCB zabírá pouze 2­/3 plochy krabičky a který nemá prakticky žádné chladiče. Jeho vnitřnosti vypadají podobně ­"napěchovaně­" jako u starých 250W Eurocase hrůz, dokonce jsou možná i menší. Přitom splňuje ATX12V v2.0 a podle jakýchsi měření byl rozdíl mezi jím a běžným zdrojem v klidovém stavu cca. 110 vs. 130W ve prospěch Green Power. A to už je vcelku slušný rozdíl! To vše při velmi slušných elektrických vlastnostech. Ty chladiče tam jsou maličké, protože ten zdroj skoro žádné teplo nevydává.

Ještě lépe by na tom měl být Fortron ZEN ­(bezvětrákový­). U něj by měla v zátěži dosahovat účinnost minimálně 85%.
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 17.12.200510:52
Právě jsem narazil na 700W zdroj jehož účinnost má být větší jako 85%, má aktivní PFC a podporou ATX 2.0 standardu. Cena pouhých 3870,­- Kč vč. DPH.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Kdo postaví PC k tomuto zdroji? :­-­) :­-­) :­-­)
Odpovědět0  0
wikina (115) | 22.12.200523:29
kam vlezu ,tam perli XHonza....
ucinnost prakticky vsech rozumnych zdroju, pouzivanych u PC je v rozmezi 75­-85%....a tim myslim i v rozsahu zatizeni....jakekoliv PFC tuto ucinnost pouze snizuje, tim bych se moc neohanel.
Takze podle tebe kazdy zdroj napriklad 500W, zatizeny DUAL OPTERONEM, RAID 5 se 3mi disky SCSI a par kartami a DVDROM, coz da mimochodem cca 220W maximalni zatez ­(mereno profiWATTmetrem uz pred zdrojem!!!­) premeni cca 60% prikonu ­(tvoje teorie polovicni ucinnosti­) na TEPLO?!? dokazes si to vubec predstavit? Nebo treba QUAD OPTERON, co mel tri redudantni zdroje 3x 700W?
ses asi vul, ne? netrefil te do hlavy tvuj index vykonostniho faktoru?
Odpovědět0  0
kkk@bigfoot.com | 16.12.200510:31
Myslíš tu aktuání stránku z fotkou předprodukčního case od Zalmanu, kde je pod tím napsáno ­"Přibližné uvedení do prodeje již v roce 2003?"
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 16.12.200513:13
Ty úplně tiché PC se již vyrábějí, u výkonnějších je teplo odváděno do žebrované skříně. Nechej si vyhledat fanless počítače, najdeš různá provedení.
http:­/­/www.stealthcomputer.com­/littlepc_fanless.htm
Odpovědět0  0
Podzemnk | 16.12.200510:55
Ale ta prvni cast Honzova prispevku se zaklada na pravde. Prave ventilatory na grafice a desce byvaji kvalitativne nejhorsi a nejdrive zacnou nehorazne rvat. Tomuhle se preci neda rict tichy pocitac a vyzdvihovat jako klad. Prosim, opravte to, nebo alespon zduraznete, at nematete ctenare.
Odpovědět0  0
Podzemnik | 16.12.200510:57
A absence vyfuku je dnes uz uplna nehoraznost.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 16.12.200515:55
Je to celkem problém hodnotit, jelikož se jedná o něco, co se pravděpodobně stane postupem času a je tedy poměrně složité si případné odsouzení obhájit při stavu, kdy je vše OK. To ovšem nemění nic na tom, že to je tak, jak říkáte ­- bude to zohledněné v závěru testu.
Odpovědět0  0
Darkbrain | 16.12.200511:42
me se zdalo ze se chipset hreje moc tak mi vetracek bezel posledniho cvrt roku porad na plnej kotel a za pulroku sel do kytek... ted to chladim vodou a je to krasa :­)
Odpovědět0  0
earthquake (22) | 17.12.200513:36
Strasne sa mi paci ako tu vsetci vyplakavaju nad hlucnstou vetracikov na cipovej sade,ze tam musia davat pridavne chladenia atd.... Ale co tak troska porozmyslat? Ja som skladal nejednu zostavu a zalman ZM­-NB 47J zatial uchladil akykolvek chipset vratane nForce4 SLI. Staci aby mala skrina dobre vetranie: napr. vpredu a vzadu skrine 12cm pomalootackovy ventilator. Nikdy nebol problem,ani pri taktovani. Takze tak.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.